Kas ir divfaktoru autentifikācija? Kā Tev tā var palīdzēt?

Divfaktoru autentifikācija – kas tieši tas ir? Kādā veidā tas pasargās Tevi no krāpniekiem? Ja Tu nezini, kas tas ir, tad visdrīzāk Tavam kontam tas nav pieslēgts. Kas nozīmē, ka Tavs konts ir apdraudētāks pret krāpšanas un konta nozagšanas mēģinājumiem. Tātad, ja kāds cilvēks pasaulē uzzina Tavu e-pastu un paroli, tad viņš var autorizēties kā Tu. Un darīt Facebook visu, ko viņš vēlas. Piemēram, nomainīt paroli, lasīt Tavas privātās ziņas, sūtīt ziņas no Tava vārda, publicēt ziņas Tavā profilā un menedžēt Facebook lapas, kurās Tu esi admins.

Tātad, lai tas nenotiktu, ir laicīgi jāparūpējas par drošību, un tas ir – jāieslēdz divu faktoru autentifikāciju. Tātad, ja rodas jautājums, kā cilvēki piekļūst citu cilvēku e-pastiem un parolēm? Metodes ir dažādas. Pirmā metode ir: tika izmantotas dažādas viltus lapas, kurās tiek imitēta šī Facebook login struktūra. Un, cilvēki tur nepaskatoties, nejauši ievada šos datus. Citi gadījumi ir, kad tiek izmantoti publiskie datori. Un tad vai nu parole tiek saglabāta kaut kur, vai arī cilvēks joprojām palicis – paliek autorizējies konkrētajā kontā. Ir bijušas situācijas, kur cilvēkiem tā kā tīklā pārķer šo informāciju ar spiegu programmām vai ar nedrošiem savienojumiem. Metodes dažādas, man raksta patiesībā daudz cilvēki, kuriem šie konti ir nozagti. Un, kad tas ir izdarīts, ir ļoti grūti dabūt atpakaļ, jo vienīgais sakarīgais veids ir, sazinoties ar Facebook, un verificēt savu identitāti. Bet Facebook bieži neatbild, līdz ar to ir ļoti svarīgi par to parūpēties laicīgi.

Tātad kā divu faktoru autentifikāciju Tavu kontu pasargās? Tajā brīdī, kad Tu to ieslēdz, Tev ir jānorāda, ar kuru telefona numuru Tu šo kontu savienosi. Es varu norādīt savu kontu, un tas nozīmē, ka tajā brīdī uz manu telefonu atnāks īpašs sešciparu kods, kuru es ievadīšu šeit mājaslapā. Un tajā brīdī mans Facebook konts būs savienots ar manu telefonu. Tālāk – ja kāds cilvēks uzzina manu lietotājvārdu un paroli un mēģina no Ķīnas autorizēties, viņš varēs tikt garām pirmajam solim. Bet nākošajā solī viņam prasīs, lai viņš ievada īpašu kodu, kas ir atnācis uz šo piesaistīto telefonu. Tā kā telefons ir pie manis, nevis pie viņa, viņš tālāk netiks. Bet es tajā brīdī tikšu informēts par to, ka kāds mēģina to darīt. Un es varu vai nomainīt savu paroli vēlreiz. Es varu skatīties, no kurienes šis mēģinājums noticis, līdz ar to man ir vairāk iespējas tajā brīdī parādījušās.

Es parādīšu, kā tieši to var izdarīt Facebook platformā. Tātad šeit ir mans profils, nospiežam virsū un ejam uz Iestatījumi un Privātums. Tālāk uz Iestatījumi. Un tālāk uz Drošība un pieteikšanās. Tālāk labajā pusē, šeit mēs redzam Divfaktoru autentifikācija. Tātad šobrīd man šī divfaktoru autentifikācija ir pieslēgta. Līdz ar to es pat to nevaru izslēgt laukā, lai Jums parādītu, kā pieslēgt pa jaunam. Bet, ja Jūs šeit uzspiedīsiet virsū no sava konta, Jums prasīs, pirmkārt, lai Jūs vēlreiz ievadiet savu paroli. Un tas ir pareizi, tur viss kārtībā. Un tālāk Jums prasīs, lai Jūs norādāt savu telefona numuru, ar kuru šo kontu savienot. Tāpat arī, ja šī platforma redzēs, ka Jums arī mobilajā telefonā vai Facebook aplikācija, tas piedāvās saslēgt pa tiešo ar telefona aplikāciju, un tad Jums nebūs katru reizi jāvada ciparu kombinācija no īsziņas, kas Jums atnāk datorā. Pietiks ar to, ka Jūs savā Facebook aplikācijā nospiedīsiet: Jā, tas esmu es! Atļaut šo autorizāciju. Un tad arī Jūs tiksiet iekšā šajā Facebook kontā. Tā es noteikti iesaku to lietot. Es to lietoju gan Facebook, gan Google, gan citām platformām. Tas ir pilnīgi bez maksas, un tas palīdz manu kontu uzturēt drošu. Un man tas ir svarīgi, jo es strādāju daudz ar sensitīviem datiem, un es nevaru atļauties, ka tie kaut kur noplūst, un tas aiziet tur, kur nevajag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *