Kā sarunāties ar šī brīža progresīvāko mākslīgo intelektu latviski?

 Apskatīsim kopā ChatGPT. kas tas ir un kā to lietot? Tas ir palaists augšā pavisam nesen, tikai 30. novembrī, bet jau tagad par to runā praktiski visi. Tas ir mākslīgais intelekts, kurš ir spējīgs izprast, ko Tu viņam saki. Tas ir spējīgs sniegt detalizētas un noderīgas atbildes. Un tas to izdara bez maksas chat.openai.com, un tas spēj komunicēt arī latviski.
Tātad, uzdosim kādu jautājumu, piemēram: kāda nozīme ir trešajam tēva, dēlam un latviešu tautas pasakās?

Trešais tēva dēls latviešu tautas pasakās bieži tiek raksturots kā gudrais, izdomīgais un veiksmīgais dēls, kurš spēj atrisināt dažādus uzdevumus un izkļūt no grūtībām. Viņš bieži tiek attēlots kā spēcīgs, gudrs un spējīgs varonis, kurš spēj radīt labklājību un laimi gan sev, gan savai ģimenei. Trešais tēva dēls var būt arī līderis, kurš spēj rīkoties gudri un pieņemt lēmumus, kas palīdzēs viņam un citiem tikt galā ar grūtībām. Latviešu tautas pasakās trešais tēva dēls var būt arī simboliski nozīmīgs, jo viņš var atspoguļot tautas vēlmes un cerības par labāku nākotni. Viņš var būt arī paraugs citiem, parādot, ka ar pūlēm, izdomu un gudrību var sasniegt panākumus un izkļūt no grūtībām.

Nu fantastika! Viņš ir kaut kādā veidā sapratis to par latviešu kaut kādu kultūru vai no latviešu pasakām izlobījis tādu informāciju laukā un latviski pasniegts. Fantastika! Nākamais jautājums: kāds ir labākais veids, lai nopelnītu miljonu Latvijā?

Ir daudzi veidi, kā nopelnīt miljonu Latvijā. Viens no labākajiem veidiem ir izveidot savu biznesu un strādāt tajā ar lielu entuziasmu un atdevi. Ir svarīgi atrast kādu produktu vai pakalpojumu, kas ir pieprasīts un kuru varēsi piedāvāt saviem klientiem par labu cenu. Arī investēšana var būt laba iespēja, ja Tev ir zināšanas un pieredze finanšu jomā. Tomēr, lai sasniegtu miljonu nopelnīšanu, ir nepieciešams daudz darba un pacietības. Nav garantijas, ka katrs bizness vai investīcija būs veiksmīga, tāpēc ir svarīgi plānot, rūpīgi izvērtēt visus iespējamos riskus.

Nu taisnība. Tālāk: cik zīmuļu vajadzētu salikt vienā rindā, lai no zemes varētu aizsniegt mēnesi?

Zīmuļu salikšana rindā nevarētu palīdzēt aizsniegt Mēnesi, jo tas ir pārāk tāls ceļš, kuru nevar sasniegt ar zīmuļu palīdzību. Mēness atrodas aptuveni 384 tūkstoši kilometru attālumā no Zemes, un pat visaugstākās ēkas pasaulē ir daudz zemāks par šo attālumu. Lai sasniegtu Mēnesi, nepieciešams izmantot kosmisko kuģi, kas aprīkots ar spēcīgām raķetēm un citām tehnoloģijām, kas nepieciešams, lai pārvarētu milzu attālumu ar spēku, kas ietekmētu kosmisko kuģi.

Labi. Vai Latvijas valdībā ir korupcija?

Korupcija ir nelegāla un nelikumīga rīcība, kurā cilvēki izmanto savas amatpersonas vai ietekmīgās pozīcijas, lai iegūtu personīgu vai finansiālu labumu. Korupcija ir īpaši izplatīta visā pasaulē, un tā var radīt daudz dažādu problēmu, tostarp traucēt tiesiskumu un uzticēšanos valsts institūcijām. Latvijā, tāpat kā jebkurā citā valstī, ir iespējams, ka kādas amatpersonās vai iestādēs varētu pārstāvēt korupcijas riski. Tomēr Latvijā ir vērienīgi pasākumi, lai cīnītos pret korupciju, un ir dažādas institūcijas un organizācijas, kas veic pasākumus, lai ierobežotu korupcijas izplatību un izvēršanu. Tāpēc ir svarīgi, lai valsts institūcijas un amatpersonas rīkotos atbilstoši likumdošanai un ievērotu likumības principus, lai sekmētu godīgu un taisnīgu sabiedrības attīstību.

Ok. Tā paņemsim vēl kaut ko: kāds bija ļaunais varonis filmā Dzelzs vīrs?

Dzelzs vīrs ir populāra supervaroņu filma, kurā galvenais varonis ir Tony Stark, kurš ir zināms kā Dzelzs vīrs. Tomēr filma arī satur vairākus citus varoņus un ļaunos varoņus. Viens no galvenajiem ļaunajiem varoņiem filmā ir Obadja Stane, kurš ir bijušais darbinieks un partneris Tony Starkam un vēlas apkārt Tony Starkam un pārņemt viņa uzņēmumu. Obadja Stane ir spēcīgs pretinieks Tony Starkam, un viņš izmanto savu tehnoloģisko prasmes un resursus, lai cīnītos pret Dzelzs vīru. Viņš arī ir atbildīgs par to, ka Tony Stark tiek nogādāts Afganistānā, kur viņš rada pirmo Dzelzs vīra kostīmu.

Tas jau ir ļoti precīzi. Mēs redzam, ka ir dažas drukas kļūdas no tiem tulkojumiem, bet, tā kā viņš reāli aprakstīja tās filmas stāstu un pateica, ka tas esot Obadja Stane, kas uztaisījis pats savu dzelzs vīru. Ok, paskatāmies nākamo. Piemēram: ko darīt, ja esi aizslēgtā istabā un tev ir tikai sērkociņi un dinamīts, kā tikt ārā?

Dinamīts ir spēcīgs un bīstams spridzeklis, un to nevajadzētu izmantot, lai atrisinātu jebkādas problēmas. Lietojot dinamītu, pastāv liels risks radīt nopietnus ievainojumus sev un apkārtējiem, un tā izmantošana var radīt lielus postījumus apkārtējā vidē. Tāpēc, ja esi aizslēgtā istabām un tev ir tikai sērkociņi un dinamīts, vislabāk meklēt citus veidus, kā tikt ārā, neizmantojot šos spridzekļus. Viena iespēja meklēt citus veidus, kā atvērt durvis, piemēram, izmantojot atslēgas, kuru tu varētu atrast istabā vai arī meklējot citus veidus, kā atvērt durvis, piemēram, izmantot piederumus, kas atrodas istabā, piemēram, lāpstiņu vai citu līdzīgu priekšmetu. Ja nav citu iespēju, varētu būt iespējams izmantot sērkociņu, lai radītu troksni un palīdzētu atkārtoti uzmanības centrā. Tomēr, ja nav citu iespēju un tu jūties apdraudēts, labāk zvanīt uz ātrās palīdzības tālruni un lūgt palīdzību.

Nu super! Tātad nevajag spridzināt dinamītu! Nu tas ir interesanti. Un pēdējais jautājums: kāda ir Latvijas valsts himnas simboliskā nozīme?

Latvijas valsts himna ir Dievs, svētī Latviju! Un tā simboliskā nozīme ir ļoti svarīga Latvijas valsts un tās tautas vēsturē. Himna tika izstrādāta pēc Latvijas Republikas proklamēšanas 1918. gada 18. novembrī, un tā simbolizē Latvijas suverenitāti un neatkarību. Himnas teksts tapis 1917. gadā, un to autors ir Kārlis Baumanis. Himna ir uzrakstīta latviešu valodā, un tās muzikālā daļa ir radīta Kārļa Mediņa garā. Himnas melodija ir spēcīga un emocionāla, un tā ir viena no visvairāk mīlētajām un cienītajām Latvijā. Latvijas valsts himna tiek izmantota dažādos svinīgos pasākumos un ceremonijās, piemēram, valsts svētkos, sporta spēlēs, oficiālos pasākumos. Tā tiek arī dziedāta un spēlēta Latvijas armijā un citās valsts institūcijās. Himna ir arī svarīga simboliskā nozīme Latvijas tautai, un tā tiek uzskatīta par vienu no tās nacionālajiem simboliem.

Bet par ko ir pati dziesma?

Latvijas valsts himna Dievs, svētī Latviju! Ir dziesma, kurā tiek aplūkota Latvijas valsts vēsture un tās nākotne. Dziesma sākās ar aicinājumu pieņemt Latviju par savu mājvietu un atzīt to par savu valsti. Tālāk tekstā tiek pieminēti Latvijas leģendārie varoņi un vēsturiskas figūras, kā arī tiek atzīmēta Latvijas dabas skaistumi, un tās tautas spēks un cēlums. Dziesma beidzas ar aicinājumu pieņemt Latviju par savu valsti un turpināt tās attīstību tālāk. Kopumā Latvijas valsts himna ir dziesma, kurā tiek izteikta pateicība un gods Latvijas valstij un tās tautai, kā arī tiek izteikti vēlējumi par Latvijas nākotni un tās turpmāko attīstību.

Nu lūk! Skaisti, jau vispār, bet es sāku domāt, kur viņi atraduši šo “Latvijas leģendārie varoņi un vēsturiskās figūras”. Latviešu tautas himna ir šāda, sastāv no astoņām rindiņām. Te viņi piemin šīs lietas, kuras īsti nevarēju atrast. Es viņam prasīju, kādi vārdi ir Dievs, svētī Latviju dziesmai. Viņš man parādīja šādus vārdus.

Un es skatos un brīnos, tā kā tas izskatās pēc latviešu dziesmas. Bet tas nav kaut kas, ko es jebkad būtu redzējis: “Dievs svētī Latviju, mūsu tēvzeme, par kuru māte sāpējusi, par kuru tēvs asinis žēlējis, par mūsu zemi, par mūsu dārgumu.”. Es ar meklētu atsevišķu frāzi teiksim: “par kuru māte sāpējusi”. Nekur tāda lieta vispār nav atrodama. “Par dzimteni par mūsu mīlestību” pameklēsim? Varbūt kaut kas tāds būs atrodams? Un viņš neko tādu arī neatrod. Te komats beigās, to mēs varam noņemt nost, bet vienalga. Tātad, ja Jūs varat pateikt, kas tas beigās ir? Šitas te, ko viņš ir uzrakstījis, būtu baigi interesanti, bet es tiešām nesaprotu, kas tas ir? Varbūt viņš kaut ko pats ir uzģenerējis, balstoties uz to, kā viņam liekas, ka tā dziesma ir? Es tiešām nevaru pateikt, kas tas ir.

Nu tā, tas ir ChatGPT. Tātad, es domāju, kā Jūs tagad saprotat, kāpēc ir tik liela uzmanība uz šo, jo tas ir, vismaz kā man izskatās, augstāk attīstītais mākslīgais intelekts, kādu mēs līdz šim esam redzējuši. Un, protams, ka tam ir milzīgi plusi, un tam ir arī lieli riski. Tāpēc nu tā ir tāda tēma, par ko tagad ir laiks aizdomāties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *