Kā aizsargāt savus datus, lai Facebook nepiefiksētu Tavu darbību vēsturi mārketinga vajadzībām?

Vai Tu zināji, ka Facebook ievāc informāciju par Tevi arī ārpus Facebook platformas? Tu vari ļoti vienkāršā veidā redzēt, caur kurām mājaslapām tas notiek un kāda informācija tiek ievākta. Tu vari dzēst šo informāciju, un Tu vari norādīt, lai turpmāk šādu informāciju par Tevi nesaglabātu, lai Tevi šādā veidā vairs neizsekotu. Tad, kā tieši tas notiek?

Pirmkārt, es uztaisīju nesen video par to, kas ir Facebook Pixels, un kā tas palīdzēs Tavam uzņēmumam. Tātad, ja Tu esi mārketinga cilvēks, ja Tev ir uzņēmums un Tu vēlies pārdot cilvēkiem preces, tad noteikti vajag izmantot Facebook Pixel. Nu tas ir vienkāršs rīks. Bet, ja Tu esi cilvēks, kurš rūpējas par savu privātumu kā šis komentētājs: “Kā lai tiek vaļā no tā pēc feisbuka pikseļa visos sociālos tīklos? Ja tā sekošana ir apnikusi?”. Ja tā, tad šis video ir priekš Tevis. Es parādīšu, kā to izdarīt.

Atveram savu Facebook profilu. Aizņem labajā augšējā stūrī uz Settings and Privacy jeb uz Uzstādījumiem.. Tālāk kreisajā pusē būs Privacy jeb Privātums. Tālāk Tava Facebook informācija. Aizejam uz labo pusi, un šeit ir OFF-Facebook activity jeb aktivitātes ārpus Facebook platformas. Šeit visdrīzāk viņš paprasīs Tavu paroli vēlreiz, lai verificētu identitāti. Un tālāk es varu redzēt savas nesenās darbības, kas saglabātas dažādās mājaslapās. Te ir eurodns, tv3, frame.io, kaut kāds current, Wise, Citadele, solcredito kaut kāda lapa. Būtībā šeit ir ļoti daudz lapas. Un katra lapa, kuru esmu apmeklējis, kurā iekšā ir Facebook Pixel, tur iekšā ir savienota šī darbība – mans lapas apmeklējums ar manu Facebook profilu. Un tādā veidā viņi mani var rādīt īpaši piemērotas reklāmas. Pagājušajā video es rādīju, kā tas notiek un kā to izmantot efektīvi. Bet šeit mēs redzam to otru pusi, kā šī informācija tiek saglabāta. Uz katras lapas šajā sarakstā var uzspiest un apskatīt, cik aktivitātes ir piefiksētas. Nospiežot Disconnect, es varu arī atvienot kādu lapu no sava konta. Ja uzspiež uz kādas no uzrādītajām lapām, tad atveras logs ar visām fiksētajā aktivitātēm kopā. Un šeit es varu izvēlēties datuma robežas, par kādu periodu vēlos informāciju apskatīt – ieķeksēju Apps and websites off of Facebook un vienkārši lejupielādēt šo informāciju. Bet, ja es to nevēlos darīt, es varu izdarīt dažas citas lietas. Pirmkārt, es varu izdarīt tādu lietu kā Select future activity to disconnect – būtībā es varu norādīt, no kurām lapām es turpmāk vēlos atteikties. Vai arī es varu izdarīt vēl vienu lietu, es varu izdzēst visu aktivitāti, kāda ir bijusi. Būtībā, lai šie cilvēki vairs nevar mani tārgetot jeb precīzi uz mani tēmēt konkrētas reklāmas, tikai tāpēc, ka es apmeklēju viņu lapu. Vai arī es varu izdarīt vēl kaut ko plašāku – disconnect future activity. Izvēloties šo opciju, es izdaru tā, lai mans profils vairs nebūtu saistīts ar darbībām, ko daru ārpus Facebook. Būtībā tie Facebook Pixel kodi, kas ir salikti mājaslapā, uz mani vairāk nestrādās.

Tātad vai tas viennozīmīgi Tevi pasargās no Facebook spiegošanas? Diemžēl visdrīzāk, ka nē, jo Facebook ir bijuši tik daudz privātuma skandāli, ka tos pat nevar saskaitīt. Bet viņu oficiālā nostāja ir tāda, ka, ja Tu izslēdz šo uzstādījumu, ka tad viņi šo informāciju par Tevi nesavienos kopā ar Tavu Facebook kontu. Tam būtu jādod kaut kādu lielāku privātumu, un tas nozīmē arī, ka mārketinga kompānijas nevarēs Tev radīt īpašas reklāmas tikai tāpēc, ka Tu esi apmeklējis viņu mājaslapu vai skatījies viņu konkrētos produktus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *