Viegli atrodi vēsturiskās kopijas no jebkuras mājaslapas.

Es Jums parādīšu, kā lietot laika mašīnu. Atveram Google un ierakstām web.archive.org. Pirmais rezultāts ir Wayback Mashine – Internet Archive. Atveram linku un redzam platformu, kas ļauj mums ieskatīties pagātnē. Lapas augšā redzams ievades lauks, kurā Jūs varat norādīt gandrīz jebkuras mājaslapas adresi. Un šī platforma parādīs, kā šī mājaslapa izskatījās konkrētā laika brīdī.

Piemēram, ierakstam ss.lv. Un mums tiek parādīts milzīgs kalendārs – saraksts ar kopijām, ko šī platforma ir uztaisījusi ss.lv mājaslapai. Šī platformu veido milzīgs robotu daudzums, kas visu laiku ložņā pa internetu un saglabā kopijas no pilnīgi visām lapām, ko viņi atrod. Un tās tiek saglabātas šajā gigantiskajā datubāzē. Tāpēc, ja mēs meklējam konkrētu adresi, mēs redzam visas šīs kopijas pa visiem šiem datumiem. Apskatīsim 2022. gadu – katrs aplītis kalendārā apzīmē kopiju un pat vairāk. Mēs redzam, ka 26. jūnijā bija uztaisītas pat vairākas lapas kopijas. Mēs uz katra aplīša varam nospiest un apskatīties, kā mājaslapa izskatījās tieši tajā laikā. Atvērsim 2008. gadu. Paņemsim, piemēram, 1. janvāri. Atveram to jaunā logā un varam salīdzināt, kā mājaslapa izskatījās tobrīd un kāda tā ir tagad. Mēs redzam, ka struktūra nav daudz mainījusies, un krāsas arī nav daudz mainījušās. Ir pamainījies logo un arī tas, ka agrāk varēja filtrēt pa rajoniem jau pašā pirmajā lapā, bet tagad vairs nav iespējams. Tāpat arī ir pamainījušās ikonas, bet kopumā tā loģika nav daudz mainījusies. Un tas ir netipiski, ka vairāk kā 10 gadu laikā struktūra daudz nemainās. Paskatīsimies tagad citu periodu – 2003. gadu. Un te mēs redzam, ka kopija taisīta, piemēram, 3. februārī. Atveram to jaunā logā un redzam, ka šai versijai gan redzamas vizuālas atšķirības, salīdzinot ar tagadējo ss.lv versiju. Šeit tiek izmantota cita zilā krāsa, logo izskatās pavisam citādāk, citas ikonas, pavisam cits stils. Te mēs varam salīdzināt un novērtēt, kā ir attīstījies WEB dizains šo gadu laikā. Tagad paskatīsimies pašu pirmo veikto lapas kopiju, kas ir 2000.gadā. Mēs redzam, ka kopija tika saglabāta 10. novembrī, pl.09:08. Mēs redzam, ka logo ir tas pats, kas bija 2003. gadā, bet visu pārējo vispār nevar atpazīt – dažas augšējā navigācijas paneļa pogas ir noslēptas, ikonas ir citā krāsā. Viss pavisam citādi – pa kreisi vairs nav meklēšanas lauks un kategorijas nav pārskatāmas jau meklēšanas stadijā. Mēs varam arī nospiest uz kāda sludinājuma un apskatīties, kā tas izskatījās tolaik.

Tātad tādā veidā ir iespējams sekot līdzi mājaslapas izmaiņām ilgākā laika posmā. Kad tas ir noderīgi?

  • Ar šo rīku var atrast rakstus, kas vēlāk ir izdzēsti un pārlūkā vairs nav atrodami. Tātad, ja šī platforma būs paspējusi uztaisīt kopijas no Jūs interesējošiem rakstiem, tad tieši šeit tās varēsiet atrast.
  • Tāpat vēsturiskās kopijas palīdz atjaunot mājaslapas, kurām esat pazaudējuši kādu informāciju. Apmēram pirms gada pie manis vērsās klients, kurš teica, ka viņam bijusi lapa velobiedrība.lv, kas vairs nestrādā. Viņam nebija pieeja ne domēnam, ne hostingam. Cilvēki, kas šo mājaslapu izstrādāja, arī nebija sasniedzami. Šim kungam nebija nekā, bet viņš gribēja to lapu kaut kādā veidā atjaunot. Es ierakstīju mājaslapas adresi šajā platformā un atradu, ka ir saglabātas kopijas. Tur es varēju atrast gan logo, gan sadaļu nosaukumus un saturu. Būtībā visa svarīgākā informācija šeit bija saglabāta. Tas, protams, nebija tādā vidē, kuru varētu administrēt un mainīt. Mēs vienojāmies, ka es uztaisu jaunu lapu, bet saglabāju šo pašu stilu un informāciju. Tāpēc mēs izveidojām pavisam jaunu lapu Policistu velobiedrība, kurā ir iekļauta iepriekšējā mājaslapā bjusī informācija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *