Kāpēc vakar visā pasaulē salūza tik daudz WordPress lapas?

Vakar visā pasaulē salūza milzīgs skaits WordPress mājaslapu. Un arī šobrīd milzīgs skaits WordPress mājaslapu ir uz salūšanas robežas. Tātad, ja Tu lieto WordPress, izlasi šo rakstu līdz galam.

Kas tieši notika? Pie vainas bija WPML. Tā ir pasaulē populārākā valodu platforma – tā kā valodu sistēma, kuru var pieslēgt pie WordPress, lai Tavai mājaslapai varētu nodrošināt vairāku valodu skatus. Tas ir lielisks spraudnis, kuru mēs paši lietojam un uzstādām arī mūsu klientiem. Bet pirms dažām dienām viņi uzrakstīja vēstuli:

Drīz iznāks WordPress 6.1. Pirms Jūs to uzliekat, ir ļoti svarīgi atjaunināt WPML 4.5.12 un tikai tad atjaunināt WordPress spraudni.

Un uzminiet, kas notika tagad? Vakar iznāca WordPress 6.1 versija, un mājaslapām, kurām bija uzlikta automātiskā atjaunināšanās, tika izlaists šis WPML atjaunināšanas solis. Tā rezultātā mājaslapās notika liktenīga kļūda, un tās salūza. Vienalga, vai Tev ir interneta veikals, blogs, kursu lapa – jeb kas – pēc atjauninājuma Tev ir vienkārši pelēks ekrāns, kur rāda WordPress kļūda un meklē kaut kur palīdzību. Ar mums sazinājās daži cilvēki un lūdza šajā sakarā palīdzību. Mēs visu sakārtojumām. Bet interesantākais ir tas, ka šo vēstuli WPML sūtīja tehniskajām kontaktpersonām, kuras šo spraudni bija reģistrējušas. Un, tā kā liela daļa cilvēku vairs neuztur kontaktus ar savām WPML reģistrētajām tehniskajām kontaktpersonām, šī informācija tika palaista garām, un mājaslapas salūza. Tad visi šie cilvēki vienlaicīgi apmeklēja WPML lapu, un lapas pārslodze bija tik liela, ka uz kādu brīdi tā pat nebija pieejama. Tātad steidzami bija nepieciešams ielādēt jaunāko spraudņa versiju, bet tas fiziski nebija iespējams lielā WPML lapas apmeklētāju skaita dēļ. Vēlāk WPML arī informēja, ka šajā laikā lapas apmeklētāju skaits bija desmitkāršojies, kam, protams, viņi nebija gatavi, neskatoties uz to, ka viņi pat palielināja savus serverus, lai uzturētu lapu darba kārtībā.

Un pats svarīgākais – ko iesākt mājaslapu īpašniekiem? Ja Jums ir mājaslapa, noteikti noskaidrojiet, vai Jūs izmantojat WPML spraudni. Ir jānodrošina, lai šim spraudnim ir vismaz 4.5.12 versija un tāpat arī String Translation spraudnim sekojiet, lai būtu vismaz versija 3.2.3. Ja abas šīs versijas ir vēl jaunākas, Jūs varat veikt atjaunināšanu. Turpretī, ja Jūs atklājat, ka Jums WPML nav uzstādīts, Jūs šo atjaunināšanu varat veikt tāpat. Pirms tam gan es aicinu uztaisīt backup (rezerves kopiju) gan datu bāzei, gan arī failu sistēmai. To var ļoti viegli uztaisīt, izmantojot Updraft. Tas ir bezmaksas WordPress spraudnis, ko Jūs varat uzstādīt, lai saglabātu datu bāzes failu sistēmu. Tas Jums sniegs drošbu situācijā, kad, ja Jūs pēc atjauninājuma atklājat, ka kaut kas nestrādā, Jūs varēsiet atgriezt savu sistēmu stāvokli, kāds tas bija pirms šī atjauninājuma.
Šis konkrētais WordPress atjauninājums maina arī pašu WordPress kodolu. Tāpēc, ja ir spraudņi, kas balstās uz kodolu kāds tas bija iepriekš, tas var šo sistēmu pat sabojāt. Kopumā WordPress un paša WordPress kodola atjauninājumi ir jāveic regulāri, jo tas var palielināt gan drošību, gan ātrumu, gan arī papildus funkcionalitāti. Tomēr es noteikti izslēgtu automātiskos atjauninājumus, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām nākotnē. Es iesaku atjaunināšanas veikt manuāli, tiklīdz ir iznākusi kāda jaunāka versija un esat notestējuši, vai jaunākā versija ir saderīga ar pārējām iepriekšējām.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *