Kā izmantot VPN, lai mainītu savu IP un valsti?

Šodien parunāsim par VPN. Kas tas ir? Kā tas strādā un kā tieši to sākt lietot? Iesāksim ar demonstrāciju.

Es atvēršu mājaslapu whatismyipaddress.com. Un šī mājaslapa parāda informāciju par manu pieslēgumu: mana IP adrese ir 77.219.6.104; es lietoju Tele2 interneta piegādātāju; es esmu no Latvijas, no Bauskas novada un Vecumnieku pilsētas. Šī lokācija nav īpaši precīza, bet tas ir pats labākais, ko pēc mobilā interneta viņi varēja noteikt. Tālāk, ja mēs ierakstām Google informāciju, teiksim, pizza. Es redzu, ka man ir reklāma no Express Pizza, no Mārtiņa Pica, es redzu, ka lokācija tuvākajām picām ir it kā Rīgā.

Tagad es aiziešu uz manu NordVPN un norādīšu, ka esmu pieslēdzies it kā no Kanādas. Tagad es aizeju atkal uz whatismyipaddress.com mājaslapu, pārlādēju informāciju, un, kā redzat, man ir pilnīgi jauna IP adrese. Mana atrašanās vieta ir Kanāda, Montreal pilsēta. Mans interneta pakalpojumu sniedzējs ir Packethub. Un, ja es šo pašu pizza tagad ierakstu atkal Google meklētājā, man rāda tuvākās vietas Kanādai – dažādas Kanādas picērijas. Tātad Google uzskata, ka es esmu no Kanādas un piedāvā man pavisam citas lietas.

Tad paņemsim citu piemēru, piemēram, Vāciju. Es atkal pārlādēšu whatismyipaddress.com lapu, un man norāda, ka es esmu no Vācijas, konkrētāk no Berlīnes. Packethub ir mans interneta piegādātājs, un man ir jauna IP adrese. Ja es tagad ierakstu vēlreiz Google pizza man parāda atkal vietas, kas tuvākas Berlīnei.

Tad kāpēc es lietoju VPN? Es strādāju ar klientiem visā pasaulē un bieži man vajag redzēt, kā mājaslapa izskatās no citas lokācijas. Ir situācijas, kur notiek automātiskās pāradresācijas uz konkrētām lapām. Ir situācijas, kur reklāmas rādās citādāk. Ir situācijas, kurās valodas uzreiz pārslēdzas vai piedāvājumi un cenas mainās no tā, kurā lokācijā Tu fiziski atrodies. Tāpat arī ir saturs, kas bloķēts vienā vai citā valstī. Un tāpat arī, ja es pats braucu ar savu datoru un pieslēdzos pie kāda lokālā tīkla, lai tiktu klāt internetam, ar šādu VPN savienojumu es parūpējas, ka mani dati, kas tiek sūtīti caur šo tīklu, ir drošībā un neviens nevar pārķert un redzēt, kas tur tieši ir iekšā.

Kā tieši VPN strādā? Ja es atrodos Latvijā, un es norādu, ka mans VPN serveris atrodas Kanādā, tad tajā brīdī, kad savā pārlūkā ierakstu Google.com, tad pa tādu šifrētu tuneli mans pieprasījums no sākuma aiziet uz Kanādu, tālāk no Kanādas tas aiziet uz Google serveri, un Google serveris redz, ka Kanāda ir šī sūtījuma autors. Un tāpēc viņa šo rezultātu sagatavo, it kā tas būtu nācis no Kanādas. Šis rezultāts tiek sagatavots, tas tiek nosūtīts uz Kanādu, un tālāk šo šifrēto tuneli tas atnāk atpakaļ pie manis uz Latviju. Tātad loģiski ir tas, ka šis savienojums ir mazliet lēnāks. Tā kā man ir jāiet cauri citai valstij, tas atnāks pie manis mazliet vēlāk. Bet, ņemot vērā, ka mums ir ļoti lieli interneta ātrumi, tā nobīde parasti nav tik jūtama. Un Jūs redzējāt, kā es varēju šo mājaslapu mierīgi lietot.

Kurās valstīs ir pieejami šie VPN serveri? Ir dažādi VPN pakalpojumu sniedzēji. Man pašam labāk patīk NordVPN, jo viņiem ir plašs valstu klāsts un arī labs interneta ātrums. Es varu nospiest vienkārši klikšķi uz jebkuru no valstīm šajā programmā, un viss mans interneta pieslēgums ies caur to valsti.

Cik tas izmaksā? Pirmkārt, jāsaka, ka ir pakalpojumu sniedzēji, kas šādu pakalpojumu piedāvā bez maksas. Bet es noteikti to neizmantotu. Kāpēc? Pirmkārt, tāpēc, ka es neuzticētos tam, ka šis uzņēmums manus datus paturētu drošībā un konfidenciālus. Kaut kādam biznesa modelim tur apakšā ir jābūt, jo uzturēt serveri tomēr maksā naudu, un ir iespējams, ka viņi izmanto to kaut kādiem saviem mērķiem vai arī pārdod datus trešajai pusei. Otrais iemesls ir tāds, ka, ja tas ir bezmaksas produkts, viņi nevarēs piedāvāt plašu valstu sarakstu, un šis interneta ātrums noteikti būs daudz zemāks. Tāpat arī ir liela iespēja, ka viņš kaut kad nebūs pieejams. Ja Tu gribi kvalitāti, Tev par to ir jāmaksā. Bet cena ir salīdzinoši maza, šeit es runāju par NordVPN. Tātad, ja Tu maksā par vienu mēnesi, tad jāmaksā ir 12 eiro plus PVN, kas sanāk 14,5 eiro mēnesī. Savukārt es esmu nopircis divu gadu plānu. Esmu samaksājis 120 eiro ar jau iekļautu PVN, un tas nozīmē, ka man mēnesī tas izmaksā tikai 5 eiro. Un tā summa, kas mani apmierina.

Un tālāk – kā sākt lietot VPN? Ja Jūs izmantosiet NordVPN, ir jāpiereģistrējas šajā mājaslapā un jāabonē šis pakalpojums. Tālāk vajadzēs lejupielādēt programmu atbilstoši Jūsu operētājsistēmai. Tas pieejams uz Windows, Mac, Linux, Android, IOS, un to var arī dabūt atsevišķi konkrētam pārlūkam. Kad šī programma būs uzinstalēta, Jums tur būs jānorāda savs lietotājs un parole. Un tad šī programma Jums parādīsies šādā veidā kā manā piemērā. Te Jūs varēsiet izvēlēties, caur kuru valsti vēlaties pieslēgties. Labā lieta šeit ir tāda, ka, uzstādot šo programmu, tā izveido virtuālu interneta savienojumu, un turpmāk visas Jūsu Programmas strādās tieši caur šo savienojumu – Skype, Teams, spēles vai veiksiet zvanus caur ZOOM. Tas viss šādā veidā tiks kriptēts, un arī Jūsu dati tiks pasargāti no lokālā tīkla dažādām datu pārķeršanām.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *