Kā sākt pelnīt naudu ar programmēšanu?

Parunāsim par to, kā pelnīt naudu ar programmēšanu, jo potenciāls tam ir milzīgs. Tā ir viena no pieprasītākajām profesijām Latvijā un arī pasaulē. Turklāt tā ir arī viena no vairāk pelnošākajām profesijām. Bet, lai Tu pelnītu ar programmēšanu, Tev jābūt trīs lietām:

  1. Tev ir jāzina pareizās lietas.
  2. Tev ir jāspēj sevi prezentēt.
  3. Tev ir jāsniedz patiesu vērtību.

Tātad, ja Tev šīs trīs lietas ir, Tu varēsi pelnīt. Pretējā gadījumā jāskatās, kā tā situācija iekārtosies. Pastāstīšu par savu pieredzi un kā es ar to sākt pelnīt. Es programmēju jau no septiņu gadu vecuma. Tik agrā vecumā es jau iemācījos programmēt. Mans vecākais brālis mācēja programmēt, un viņš man daudz ko mācīja un stāstīja. Tālāk es sāku jau mācīties pats. Drīz vien es viņu apsteidzu, jo programmēšana mani ļoti interesēja. Es katru dienu to darīju un programmējot pavadīju tik daudz laika. Jo bija tik aizraujoši mācīties jaunas lietas. Es taisīju spēles un programmas – taisīju visu, ko vien es varēju iedomāties. Un tajā laikā es biju vienīgais bērns klasē, kurš saprata nozīmi Pitagora teorēmai, sīnusiem, kosīnusiem un trigonometrijai kā tādai. Kāpēc es to sapratu? Tāpēc, ka es taisīju spēles, kur bija viens cilvēciņš, tālāk kaut kur otrs cilvēciņš. Un man vajadzēja aprēķināt, cik tālu viņi viens no otra atrodas. Es nezināju, kā to aprēķināt, tāpēc gāju pie vecākiem un prasīju, kā lai to aprēķina. Un viņi man parādīja formulu. Toreiz domāju: ak Dievs, cik ģeniāla formula! Un pēc parastās Pitagora formulas varēju to aprēķināt vajadzīgos attālumus. Es pat nezināju, ka tā ir Pitagora teorēmas formula. Un, kad skolā to visiem sāka mācīt, es domāju, cik tā ir ģeniāla lieta! Cik labi, ka man tagad tādu māca. Bet neviens cits klasē tai vērtību neredzēja, vismaz man tā izskatījās. Vēlāk es jau taisīju taisīju 3D spēles QBasic. Tie, kas strādājuši QBasic, sapratīs, ko tas nozīmē tur taisīt, jo tur nekāda engine nav. Tur ir ļoti maz krāsas, ļoti maza izšķirtspēja, un viss notiek ļoti lēnu. Pat klaviatūra īsti nav pieejama. Un tāpēc man nācās daudz ko hakot, lai vispār tiktu pie normāliem resursiem. Un tāpat man nācās pašam rēķināt matemātiku. Tas ir kā no X, Y un Z koordinātēm pārvērst uz X, Y koordinātēm – tā kā plaknes projekcija. Un tur es visu liku kopā un reāli mēģināju to visu saprast. Tā arī praksē iepazinu, kā griežas kubs, kā es varu kustēties pa istabu un viskaut ko darīt. Un tajā brīdī es arī laikam biju vienīgais, kas sapratu, kam tā trigonometrija ir noderīga dzīvē.

14 gados es jau sāku pelnīt naudu ar programmēšanu, tāpēc, ka es vienkārši biju tik daudz ko jau iemācījies, ko piedāvāt cilvēkiem. Es jau pa forumiem sāku sazināties ar cilvēkiem viskaut kur. Es redzēju, kādas viņiem ir vajadzības, un es jau biju parādījis vis kaut ko, ko es protu. Tāpēc cilvēki man jau deva darbus, un es ar tiem darbiem jau sāku pelnīt naudu. Septiņpadsmit gados, savukārt, jau sāku strādāt birojā. Man nav izglītība programmēšanā, jo man vienkārši nebija laika iegūt izglītību. Es pārāk daudz programmēju, lai dabūtu izglītību programmēšanā. Kopš tā laika esmu bijis dažādos darbos un dažādos freelancer veidos. Tagad es jau dažus gadus esmu kā sava uzņēmuma vadītājs. Un par cik es izgāju cauri šai pieredzei, man programmēšana ir kļuvusi par sirds lietu. Es esmu izgājis cauri PHP, Java, C++, Ruby, visvisādiem iespējamām Linux valodām, Python viskaut kam. Kā es kaut ko jaunu ieraugu, man liekas, ka tas ir tik interesanti, un gribas iemācīties, attīstīties un gribas no tā veidot visu ko jaunu. Lūk, tā ir mana pieredze.

Kā es ar to sāku pelnīt? Es sapratu, kā es varu sniegt patiesu vērtību. Un ar saviem programmēšanas piemēriem, kurus biju radījis iepriekš, es varēju prezentēt savas prasmes citiem. Ja cilvēks meklē darbinieku, viņam ir konkrētas vajadzības un konkrētas prasības. Teiksim, es pats arī šobrīd atkal meklēju darbinieku. Man ir vajadzīgs cilvēks programmēšanā, kurš labi pārzina PHP, kur zina pamatus CSS, Javascript, html, bet kuram ir pieredze arī ar WordPress framework, jo mums vajag taisīt jaunus pluginus un papildināt tēmas ar funkcionalitātēm. Mums vajag atrisināt dažādas problēmas, kāpēc šādas nesakritības notiek, kā arī paplašināt esošo funkcionalitāti.

Ja Tu esi programmētājs, kurš nav strādājis ne ar nevienu projektu, tad labākais, ko Tu vari darīt, ir iegūt to pieredzi, veidojot savus projektus. Patiesībā pirms es sāku pelnīt naudu ar programmēšanu, es biju izgājis cauri kādiem simts projektiem, ko es pats veidoju hobija līmenī. Un tas ir kaut kas, ko Tu vari darīt savā brīvajā laikā pilnīgi bez maksas vienkārši jautrības un interesantuma dēļ. Un tad svarīgi ir atrast šos projektus un kaut kādas lietas, pie kurām Tu esi strādājis, lai cilvēki redzētu, ka Tu esi kaut ko veidojis un ka Tev ir pieredze. Jo teorijas apgūšana vien nenozīmē, ka Tu arī proti reāli to darīt un meklēt risinājumu dažādām problēmām vai savienot kopā dažādas platformas, kuras nepieciešams savienot. Tātad tas ir pats pirmais – kāda ir Tava pieredze un ko Tu vispār esi darījis. Nākamais, kādas Tev ir zināšanas? Ja mēs sākam runāt par programmēšanu, ir svarīgi saprast, ar ko Tu esi strādājis un kā vispār Tu domā kodēšanas izpratnē. Teiksim, ja Tev ir kaut kāda problēma, kā Tu viņu tulkosi uz koda. Vai, ja Tev iedod kaut kādu sistēmu, kā Tu redzi, kā tā sistēma tiks lietota, kāda būs noslodze, kādi ir iespējamie kļūdu scenāriji, kādi ir iespējamie risinājumi utt. Un tas viss ir ļoti, ļoti svarīgi, lai saprastu, kā cilvēki domā. Tās ir divas galvenās lietas: ar kādiem projektiem ir strādāts, un kādas ir tehniskās zināšanas jeb tehniskā uztvere par programmēšanu. Tas ir tas, ko es cenšos noskaidrot intervijās. Tāpat es cenšos saprast, kāda ir komunikācija ar cilvēku. Ja es viņam pastāstu problēmas aprakstu, tad gribu, lai viņš iedod man risinājumu. Protams, ja viņam trūkst informācijas, ir svarīgi, ka viņš spēj paprasīt visu to informāciju, kas ir nepieciešama, lai mēs spējam kopā nonākt pie kaut kādas kopainas, kas tieši ir sasniedzamais. Nereti ir tā, ka informācija, kas ir pieejama, nav pietiekama, lai izdomātu, kāds būtu optimālākais risinājums, tāpēc nepieciešami papildus jautājumi. Un, ja cilvēks spēj uzdot pareizos jautājumus, tas jau parāda augstu spēju domāt tādās struktūrās, kuras ir reālas un var pārvērst par efektīvām programmām. Nu lūk! Nākamais – kā Tu spēj otram parādīt, ka Tu reāli centies izprast jautājumu līdz galam. Un tālāk, kas arī ir ļoti svarīgi – vai Tu vari ar cilvēku rēķināties – vai viņš ir punktuāls un vai izpilda uzdoto darbu. Tas arī rada drošības sajūtu – tādu profesionalitātes sajūtu, ka zini, ka šis cilvēks ir tāds kā efektīvs sadarbības partneris, ar kuru Tu vari kopā darīt dažādas lietas.

Tās ir mans tāds kopsavilkums, ko Tev ir jāpasniedz savam potenciālam darba devējam vai potenciālajam klientam. Ja Tu esi freelancer, svarīgi ir:

  1.  Tava pieredze,
  2.  ka Tu orientējies savā programmēšanas valodā, ka Tu esi kaut ko darījis, ka Tu spēj brīvi domāt dažādus risinājumus,
  3. Tu spēj interaktīvi domāt problēmu risinājums,
  4. uz Tevi var paļauties.

Tie četri galvenie punkti. Un to visu var izdarīt pilnīgi bez maksas. Teiksim, ja Tu plāno iet uz darba interviju, tad ir dažādi online testi. Pameklē Google onlainā PHP, C++, Java testus, kur Tu vienkārši vari saņemt tos jautājumus, kādus cilvēkiem prasa darba intervijās. Un, patiesībā, es tieši tā arī esmu darījis. Kad man nebija laika sagatavot kaut kādus jautājumus, un man bija jāiedod kaut kāds darbs, es paņēmu onlain testu un iedevu viņam vienkārši izpildīt, lai pats tiek galā. Pēc tā jau es varu izvērtēt, ko viņš zina un ko nē. Caur šiem testiem Tu pats arī vari izprast, kādas nepieciešamības vispār biznesa videi no konkrētās programmēšanas valodas ir. Un tad esi gatavs šīs atbildes sniegt. Jo patiesībā Tev nav jāspēj dziļā līmenī visu izpildīts. Bet Tev ir jāsaprot pati teorija, jāsaprot loģika, kas stāv aiz šīm konkrētajām funkcionalitātēm. Jo vairāk Tu spēsi parādīt, ka Tu esi jau sniedzis vērtību iepriekš, jo precīzāk varēsi parādīt to jaunajam darba devējam. Ja Tu pats tici, ka esi vērtīgs un ka Tu spēj dot patiesu vērtību, jo lielāka iespēja kļūt pamanītam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *